Dropdowns

Kreta, Grekland

Anette och jag var på Kreta första veckan i maj. Den tillbringade vi i Rethymnon på nordkusten. Det var en kombinerad sol/badvecka med inslag av några utflykter och kortare dagstripper i omgivningen.

Vädret var bra 5 av 7 dagar och temperaturen var c:a 25 grader och knappt 20 i vattnet. Vid hotellet låg en fin sandstrand med klart vatten.

överlag fågelfattigt men naturen är desto mer överväldigande med få våtmarksområden.

Rethymnon

Rethymnon är Kretas tredje största stad. Staden ligger vid en vidsträckt och grund bukt på norra delen av ön och det finns en bra strand mitt i stan.

Här finns flera välbevarade moskéer som tillsammans med palmerna vid vattnet ger stan en exotisk prägel. Pinjeskogarna på kullarna i stadens södra utkanter erbjuder vackra skogspromenader med fin utsikt över staden.

Tre områden besöktes: Samariaravinen, Imbrosravinen och Amaridalen. Vägarna var bra överlag men stundtals smala.

Omalosplatån och Samariaravinen

Vi åkte i alla fall upp till Omalos, högplatån uppe i Lefka Ori (de vita bergen). Där finns en liten jordbruksby, med en otrolig massa får och getter, som strövade omkring i bergen och mängder med apelsin- och mandarinodlingar.
Platsen är känd för sin intressanta flora och för att man härifrån kan se mycket rovfåglar, bl.a lammgam.

En magnifik naturupplevelse får du om du går genom den 18 km långa ravinen som utgår från Omalos-platån uppe bland Lefka Ori-bergen till Libyska havet.

Nationalparken Samaria räknas som Europas längsta ravin och erbjuder en av de mest spektakulära naturupplevelserna i Grekland. 

Vandringen börjar med en stig som löper i sicksack ner genom ravinen. Den kallas Xyloskal. Den brantaste delen stupar otroliga 1000 meter på mindre än 2 kilometer. På vägen ner genom ravinen passer man genom skogar med tall och cypresser.

När man sedan väl är ner höjer sig på båda sidor av ravinen bergstoppar, omgärdade av barrskog och blomsterängar.

Amaridalen/Patsosravinen

När ni är i Rethymnon så skall ni passa på att besöka Amaridalen, som är ett bördigt slättområde, och klostret i Arkadi. Amaridalen på Kreta är som en grön kittel av fikon- och olivträd och fullt med "vita byar". Längs med bergskammarna sågs mycket med rovfågel.

Imbrosravinen

Åter en morgon med vackert väder. Det var nästan så att man undrade. Men så var det och snart bar av mot Imbros längs krokiga och branta bergsvägar.

Resan tog närmare 1,5 timme men vad gjorde väl det. Utsikten var grandios och resan tycktes därför inte så lång. Solen lyste från en blå himmel, men på grund av höjden var det inte plågsamt hett utan snarare lagom varmt att gå i.

Imbrosravinen är Samarias mindre kända kusin. Den är mer lättgången och också mer lättåtkomlig. Den är 8 km lång och har även den ett smalaste ställe på endast 2 m bredd.

Om man går neråt startar man i byn Imbros. Imbros är mer jämnt sluttande än Samaria med sin mycket branta inledning.

Ravinen var grönskande och fylld av olika slags blommor och örter och stod i sin fagraste blomning just vid denna tid.

Ravinen var stundtals mycket trång med näst intill lodräta sidor. Ibland vidgade den sig för att sedan bli som en tunnel. Men överallt fanns det blommor i mängd.

Här och var fanns det grottor av varierande storlek i ravinens sidor. Berggrunden var mjuk så det var lätt att inse smältvatten kunde holka ur bergsidorna relativt enkelt. Berget bestod av en blandning av sandsten och kalksten. Ibland stod berglagren på högkant, ibland så låg de ner.

Till slut började ravinen bli bredare och sidorna lägre. Vi närmade oss slutet och snart kunde vi skymta Medelhavets blå vatten. Då hade vi kommit till byn Komatides.

Här på Kretas södra sida kallas Medelhavet för det Libyska havet.
En kall öl på en taverna efter vandringens slut satt inte i vägen.

Åter en bussresa fylld av sevärda naturscenerier. Det kändes som att serpentinvägarna klättrade minst 20 avstaser upp.

Fågellivet

Bland de arter som sågs kan noteras; gulhämpling, sommargylling, stäpphök, steglits, medelhavslira, gulnäbbad lira, eleonorafalk, klippduva och olivsångare.

Nedan ses även några andra arter som sågs under vår vistelse på Kreta